Jag som driver Studio Kurbits heter Pernilla Nordman Wetzel.
Jag älskar lera och har gjort så sedan jag tog i en lerklump första gången som 13 åring. I mitt företag tillverkar jag det jag kallar ”Functional art for precious moments”. Jag gör keramik som är tänkt att lyfta och förgylla de där värdefulla ögonblicken med familj och vänner över en bit mat, tillika de mysiga stunderna i lugn och ro i hemmets vrå. Jag skapar keramik som ska användas, vårdas och älskas var dag och i generationer.
Nästan alla mina alster är unikum då de alla målas för hand med sitt eget penselmålade, individuella mönster, men jag gör också mindre serier av olika produkter så som koppar, ljusstakar i olika former och skålar. Mönster är min stora passion och det syns tydligt i mina produkter. Jag älskar att utforska och utveckla nya tekniker och har utvecklat min egen stil ur dessa under åren. Mitt signum har blivit de blåvita, rikliga & handmålade mönster som jag beströr mina produkter med, där jag vill att alla alster skall vara lika unika som mönstren hos en snöflinga. Ingen är den andra exakt lik, men de går att mixa och match i det oändliga. I mina mönster och målningar hämtar jag inspiration från Dalarnas folklore, från naturens djur och växter, i motiverande budskap och affirmationer och så flirtar jag flitigt med orienten och mönsterskatter runt om i världen. Jag har utvecklats enormt sista året då keramiken kunnat ta mer plats i mitt liv och idag tar jag ut svängarna på ett helt annat sätt i både mönster, färger och former, tryggt grundad i mitt formspråk och den stil som blivit min helt egna.
Sedan mars 2022 arbetar jag äntligen heltid som keramiker och arbetar nu (sedan december 2021) utifrån olika kollektioner som jag släpper i min webbshop och lilla gårdsbutik. I kollektionerna arbetar jag med olika färger och tekniker, inspirationen skiftar under året.
Min ateljé, butik och kurslokal hittar ni i en liten 1800-tals stuga hemma på vår gård i Bispberg, Säter, Dalarna. Här arbetar jag nästan uteslutande i porslin och både kavlar och drejar. Vid sidan av mina handmålade alster har jag också en serie i agateware där jag drejar vackra marmourerade alster i olika färgade leror, ton i ton med mina andra alster. Den serien/stilen har blivit ett fint komplement till mina mer tidskrävande målade alster.
Sedan mars 2022 arbetar jag äntligen heltid i ombildade Studio Kurbits Dalarna AB, men jag har haft min enskilda firma på deltid sedan 2013.
Kreativiteten är min stora drivkraft och fungerar som en kanal där jag kan bearbeta vardagens intryck och hålla mig jordad. Jag hoppas att min kärlek för mönster och material lyser igenom i mina föremål och att de på så vis bidrar till att göra världen lite vackrare för den som håller mitt alster i handen.
Vill ni veta mer får ni gärna kontakta mig. För glimtar ur min vardag, följ gärna min blogg eller min instagram.
Detaljer
Unikat och serier
Jag vill att alla alster skall vara lika unika som mönstren hos en snöflinga
Helande
Leran är läkande
Leran och arbetet med mönster är det som håller mig jordad och hel, det är i skapandet jag läker sår och samlar kraft och denna glädje och kraft vill jag dela med andra via mina kurser
Mönster
Min stora passion
Mina mönster skapar jag på massor av olika sätt och i en mängd olika tekniker vilket skapar unika föremål som du kan matcha i det oändliga
Jag vill att mina alster ska återspegla en lekfull kreativitet, en stark mönster- och materialkärlek och jag hoppas skapa alster som uppmuntrar till eftertanke, lugn och glädje. Med en tekopp från min studio hoppas jag man sitter ner lite längre, reflekterar och kanske finner en djupare mening där i koppens djup. I mitt skapande tittar jag även på det fotavtryck jag gör i vår gemensamma miljö där jag önskar vara en motpol till slit-och slängandan genom att skapa alster som skall vårdas, brukas och älskas länge och genom att jag återanvänder all spill-lera och även skapar vackra saker av de alster som går i skärvor. Allt sparas, inget lämnas åt slumpen.
Studio Kurbits
Functional art for precious moments
Dela gärna med dig av dina tankar i en liten kommentar