Såklart bara måste man baka lussebullar till jul! Eller vad säger ni?
Jag har lite av en hatkärlek till lussebullar- de är ofta för torra och för stora, men jag älskar saffran och färgen och är ju uppvuxen med traditionen att man äter dem på Lucia så…
I år lekte jag med lite roligare former än den vanliga kringlan. Visst det det trevligt ut med lite olika!?
Jag bara älskar den gula färgen mot det blåvita porslinet. Det ger sådana vackra kontraster.
Jag bakade min första sats redan för två veckor sedan, för att vara säker på att jag skulle hinna innan bäbisen tittade ut och ställde upp och ner på livet totalt.
Man bara måste ju hinna med lite julbak.
Planen var såklart att de skulle räcka fram till jul, men så goda som de är lär jag nog behöva göra en ny sats väldigt snart.
Det här baket utgick jag från ett äldre recept jag hittat i en gammal ärvd kokbok, utan kesella. Jag tänkte nog att man alltid skulle ha det i för att de skulle bli saftiga, så nu ska jag jaga nytt recept och testa för att se om det gör någon skillnad. Har ni något tips kanske?
Här är en modifiering av det recept jag använt:
Lussebullar
som sätter guldkant på julen
Mitt recept som ärvts efter min farmor finner ni nedan
Gör såhär:
Smält smöret, häll i mjölken och värm vätskan fingervarm.
Stöt saffran och en sockerbit i en mortel och tillsätt detta till vätskan.
Smula ner jästen i en bunke, strö ner salt och socker och häll i det ljumma vattnet.
Rör om och häll i den fingervarma vätskan. Knäck ner äggen och rör om.
Spara undan ungefär 1 dl mjöl, blanda sedan i russin i resten av mjäläet om du vill ha russin i degen.
Rör ner mjölet i vätskan och arbeta degen kraftigt med exemeplvis en trägaffel eller slev.
Låt jäsa under duk i 1-1 1/2 timme.
Värm ugnen till 260 grader, lite lägre om du har en varmluftsugn.
Häv ut degen på ett mjölat bakbord.
Knåda degen lätt och dela sedan upp den i 2 lika stora delar.
Fortsätt dela dessa tills du har omkring 30-32 degklumpar.
Rulla ut och forma, lägg på en plåt och tillsätt russin för dekor.
Låt jäsa övertäckta i 10 minuter, ensla med ägg och grädda i ca 8 minuer.
Som sagt, jag baka en ny sats någon dag snart, så har ni tips på ert absolut bästa lussebullerecept får ni gärna lämna en liten kommentar.
Kramar i massor// Pernilla